ИСТОРИЯ

 

Първото Авиоизложение в Бургас е създадено 1998г. Идеята е реализирана по инициативата на тогавашното ръководство на Летище Бургас ръководено от директора Калин Барзов. Основната цел е била събирането на самолети, които са част от историята на Българската гражданска авиация. Изложбата се е състояла от две експозиции 1000 кв.м. закрита и 5000 открита площ. На самият вход на музея гордо е седял изправен вертикалният стабилизатор на един от първите Ту-134 в България, както и селскостопанския Ан-2 с регистрация LZ-1089. На закрито посетителита са можели да видят по малките самолети, вертолет Ми-2 и безмоторници, както и колекция макети на самолети. Изградената фото зложба е имала за цел да запознае посетителите с историята на летище Бургас и развитието на гражданската авиация в България. В изложбените площи е имало специално осигурено помещение за прожектиране на видеоматериали обем от 45 седящи места, а подовите настилки са били решени със специална износоустойчива настилка която да издържи тежестта на самолетите.

През годините изложението се е радвало на голям интерес, но поради недостиг на помещения за извършване на дейността Летището взима решение за затваряне на музея и обособяване на площите като терминал пристигане. Макар и част от пътническия терминал там все още могат да се видят някой от безмоторните самолети Foka 5, с бордови номер LZ-304 и LZ-305.

 

Динамиката през годините води самолетите до ситуацията с неясна собственост и влошаване на тяхното състояние. През 2012 г. под инициативата на будни граждани самолетите са преместени на самия входа на Летището а терена на който се намират е отреден за изграждането на Авиомузей. С решение на градския съвет на Бургас собствеността им се прехвърля към Община Бургас.

С тези малки стъпки се дава началото на първите стъпки за възстановяването на Авиоизложението на Бургас. На 29 юни 2017, дата на която се навършват 70 години от първият граждански полет в България – София – Бургас, се състоя откриването на Авиомузей Бургас. Към днешна дата към целите на музея спада освен запазване на самолетите за поколенията и предоставяне на свободен достъп до тях, но и мястото да се развива като център за опознаване на авиационната техника, подхранване любовта на хората към авиацията и представяне на значението на Българската гражданска авиация върху развитието на Бургас и България.

КОНТАКТИ

 
АДРЕС ЗА КОНТАКТ

България, 8007, гр. Бургас, кв. Сарафово, Летище Бургас

ДИРЕКТОР

Станислав Мъжгълов

ТЕЛЕФОН

+359885609661

ИМЕЙЛ

avioburgas@gmail.com

РАБОТНО ВРЕМЕ

Експозиция:
сряда – неделя: 9.00 – 17.00 ч. 

Продажбата на билети се прекратява 30 минути преди края на работния ден.

Администрация:
понеделник – петък: 9.00 – 17.00 ч.