Откриване

Най-новата атракция на Община Бургас се намира на входа на Летище Бургас и е в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там с автобус на градския транспорт, велосипед или личен автомобил, като за всичко е осигурен безопасен и лесен достъп.

Всички гости имат възможност да разгледат ново изградения експозиционен парк и да открият тайните на “експонатите, които оживяват”. С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват избран от тях самолет. Впечатляваща е интерактивната експозиция под името Homo Volans (Летящият човек) изработена от сценографът Венелин Шурелов. Тя е основното изложбено пространство на закрито намираща се в единствения останал в България самолет АН-12. Изложбата има за цел да реанимира авиационната техника чрез множество любопитни автентични предмети, богата колекция от макети на самолети, авторски обекти и костюми, интерактивни инсталации и архиви от историята на авиацията.

И това не е всичко посетители имат възможността да седнат на пилотското място на най-популярният едномоторен двупланов самолет в света, да усетят от близо ефекта на работещ самолетен двигател, да пипнат истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди които имат за цел да допълнят преживяването.

Старите самолети, разположени на Летище Бургас, доскоро бяха амортизирани и недостъпни. Идеята те да станат част от авиомузей на открито съществува още от 1998 г., с отварянето на първият музей на авиацията за град Бургас. В течение на времето през 2005 г. експозицията затваря врати, а самолетите остават безстопанствени. През 2012 г. със задача за тяхното опазване се заеха Община Бургас и будни граждани, които съвместно започнаха малките стъпки за възстановяването на уникалната експозиции. През годините експозицията Стари самолети се превърна в атрактивно място както за местните жители, така и за туристите, които минават от там ежегодно. Тя се утвърди като единствената експозиция със самолети които са били част от авиопарка на БГА "Балкан", а именно самолетите Ан-2, Ан-12, Ан-14, Ан-24, Ту-154.

На 29 юни 2017, дата на която се навършват 70 години от първият граждански полет в България – София – Бургас, се състоя откриването на Авиомузей Бургас. Към днешна дата към целите на музея спада освен запазване на самолетите за поколенията и предоставяне на свободен достъп до тях, но и мястото да се развива като център за опознаване на авиационната техника и подхранване любовта на хората към авиацията.

ГАЛЕРИЯ

ВКЛЮЧИ СЕ

Помогни да запазим историята на родната авиация жива и стани част от нея:

Направи Дарение | Стани Доброволец